Apartamente identice, stiluri de viață diferite: Proiectul foto al unui român
contributor

Majoritatea celor care stau la bloc nu își cunosc toți vecinii. Eu, spre exemplu, nu știu pe niciunul dintre ei :)

Bogdan Gîrbovan este un tânăr fotograf de 33 de ani care ne-a impresionat mult cu proiectul 10/1 – 10 portrete realizate în 10 garsoniere dintr-un bloc de 10 etaje.

El și-a luat aparatul și a fotografiat toate garsonierele de sub el, precum și pe locatarii acestora. Garsonierele au fost construite identic atât la exterior, cât și în exterior, iar diferențele sunt cheia proiectului său.

„Am fotografiat fiecare garsonieră (interiorul acestui spațiu), din același unghi, pentru a reda mai bine amalgamul claselor sociale ce împart același spațiu, singurele diferențe fiind decorul și personajele”, scrie Bogdan pe site-ul său.

„Aceste camere se pot interpreta ca un grafic psihologic ce reflectă istoria personajelor și relația acestora cu prezentul.”

 

1Etajul 1

Apartamente identice, stiluri de viață diferite - Bogdan GîrbovanEtajul 1, doamnă singură, pensionară, a lucrat ca grafician de bancnote înainte de 1989. Locuiește aici de 10 ani. Proprietate personală.

2Etajul 2

Apartamente identice, stiluri de viață diferite - Bogdan GîrbovanEtajul 2, mamă și fiică, două distinse doamne. Fiica e fostă sportivă, a călătorit mult, a vizitat muzee, s-a mutat cu mama sa după moartea soțului. Proprietate personală.

reclama 1

3Etajul 3

Apartamente identice, stiluri de viață diferite - Bogdan GîrbovanEtajul 3, garsonieră scoasă la vânzare – proprietarii sunt plecați din țară. Cu bunăvoința președintelui de scară, care deține cheia, a reușit să o fotografieze. Domnul a fost de acord să apară în cadru cu o condiție: „nu mă uit la aparat… sunt și eu președinte de scară”.

4Etajul 4

Apartamente identice, stiluri de viață diferite - Bogdan GîrbovanEtajul 4, Don Lukas (porecla), recent sosit din Spania; locuiește cu prietena lui. Proprietate personală.

5Etajul 5

Apartamente identice, stiluri de viață diferite - Bogdan GîrbovanEtajul 5, o doamnă pensionară. Locuiește aici din 1967, iar din 1982 singură. Pisica o are din 1989. Proprietate personală.

6Etajul 6

Apartamente identice, stiluri de viață diferite - Bogdan GîrbovanEtajul 6, persoană publică; a refuzat să dea nume și să i se vadă fața. Locuiește temporar cu chirie.

reclama 2

7Etajul 7

Apartamente identice, stiluri de viață diferite - Bogdan GîrbovanEtajul 7, Ionuț locuiește singur și, după spusele președintelui de scară „este mare gagicar, dar este băiat bun și o să fie de acord să îl fotografiezi”. Proprietate personală.

8Etajul 8

Apartamente identice, stiluri de viață diferite - Bogdan GîrbovanEtajul 8, pensionari; locuiesc aici din 1967. El este imobilizat la pat de câțiva ani. Proprietate personală.

9Etajul 9

Apartamente identice, stiluri de viață diferite - Bogdan GîrbovanEtajul 9, doamna Bita, pensionară; locuiește aici din 1967 și este singura din 1996. Proprietate personală.

10Etajul 10

Apartamente identice, stiluri de viață diferite - Bogdan GîrbovanEtajul 10, Bogdan Gîrbovan.

 

Îl puteți urmări pe site sau pe pagina de Facebook.


reclama 1