/* /*]]>*/

Un cufar de cultura pe trilulilu - Eusebiu Stefanescu ...

Publicat de acum un an  ●   98 vizionari  ●  1 comentariu
EUSEBIU STEFANESCU (evocari) S-a născut pe 3 mai în satul Cricovul Dulce, com. Iedera, jud. Damboviţa. Copilăria şi-a petrecut-o la Câmpina, unde bunica sa vorbea din când în cand cu fiul ei care murise la 16 ani, în acelasi fel în care Haşdeu vorbea cu fiica lui, Iulia. Datorită ei, a avut din când în când contact cu o lume, posibil fictivă, iar tatăl său, inginer sş om de ştiinţă i-a transmis inclinaţia spre creaţie.
Ambele surori ale lui Eusebiu sunt matematiciene, iar Mirela Stefanescu, cea mare, o celebritate ce colindă lumea vorbind despre hazard, o ştiinţa subtilă şi fermecătoare.
De la 8 ani scria versuri şi legatura între poezie şi actorie este foarte puternică încă şi azi.
S-a căsătorit devreme, cu Liliana Plesa, o colegă de liceu cu un an mai mică, în ultimul an de facultate. Amândoi erau din Câmpina, dar după absolvire el a plecat la Teatrul National din Timişoara, ea a rămâs în Bucuresti. În acelaşi an, 1969, se năştea fiul lor, Ion Bogdan Stefanescu, astăzi prim solist la Filarmonica Româna, o celebritate mondială, un magician al flautului, căsătorit cu actriţa Emilia Popescu.
La 48 de ani, s-a recăsătorit cu Vali Ştefănescu, o femeie cu doi copii (Florin, băiatul ei cel mare, este operator la Televizunea Romană, iar Ileana afacut doua facultăţi şi lucrează în domeniul publicităţii ). Actor al Teatrului din Ploiesti timp de 16 ani, drumul lui Eusebiu Stefanescu s-a îndreptat inevitabil către Bucureşti, poposind o vreme pe la Teatrul Mic, apoi, din 1996, la Teatrul Naţional " Ion Luca Caragiale " din capitală.
La vremea aceea, era deja de 10 ani dascăl, o vocaţie în mrejele căreia se lăsase bucuros şi pe care o împlineşte şi astăzi (profesor universitar la catedra de Arta Actorului, Universitatea Hyperion). Profesor universitar doctor, scriitor : " Arhivarul clipei - Din culisele scenei ", " Magister Vitae sau Magia oralitatii ", " Retorica limbajului scenic - Magul captiv ", recitator desavarsit (Mihai Eminescu...,Nichita Stanescu..., Teodor Rapan...), actor şi regizor de teatru şi film apreciat de public, din 2003 este Cetăţean de onoare al Municipiului Ploieşti. Ascultati-l aici intr-o evocare radiofonica minunata , un eseu poetic pe versuri de Nichita Stanescu si Mihai Eminescu aici ! http://www.trilulilu.ro/muzica-traditionala/cufarul-de-cultura-biografii-eseu-poetic-pe-versur
Embed:
Alege o altă dimensiune:
x pixeli