/* /*]]>*/
Fişierul nu este disponibil pentru vizionare în ţara dumneavoastră. Află mai multe informaţii

Vasile Pandelescu - acordeon (hore,sarbe,cantece de ascultare)


Vasile Pandelescu (n. 1944, in comuna Gaiesti,jud. Dambovita – d. 2004) a fost fiul tambalistului Alexandru Pandelescu. Din 1956 incepe sa invete sa cante la acordeon, devenind din 1959 un instrumentist apreciat in comuna sa natala si in imprejurimi. Canta in diferite tarafuri pana in 1969, cand intra in taraful lui Gheorghe Zamfir cu care participa la numeroase turnee in afara tarii (mai importante fiind cel din Statele Unite si Anglia). In 1982 participa ca instrumentist la festivalul „Podunavskih Zemasa Festival" din Novi Sad (Iugoslavia).
Moare in 2004.
Repertoriul lui Vasile Pandelescu este alcatuit mai ales din jocuri populare, cuprinzand o zona mai larga ce interfereaza Muscelul, Dambovita si sudul Olteniei dar si melodii dobrogene. Nu-i sunt straine insa nici baladele, doinele si cantecele de dragoste, ce fac si astazi succesul repertoriului lautaresc „de ascultare".
Acest repertoriu a fost preluat de Vasile Pandelescu de la lautarii mai batrani din aceste zone, cautand sa si-l insuseasca in spiritul traditiei, formandu-si o tehnica personala care-i permite fie sa imite inflexiunile cavalului, fie trilurile si ornamentele specifice tehnicii violonistilor populari. Tehnica burdufului ii permite sa realizeze accente si subtilitati de frazare nemaintalnite pana in anii `60, la acordeon. Pentru Vasile Pandelescu virtuozitatea nu este decat un mijloc firesc de a ajunge la expresivitate si nicidecum scopul muzical in sine.4:31 “E asa ciudat ca avem atata vreme pentru ura, cand viata nu-i decat o picatura, intre acest moment si celalalt. Si nu-i neinteles de trist ca nu privim la cer mai des, ca nu culegem flori, ca nu zambim? Noi, care atat de repede murim…”

“E asa ciudat ca avem atata vreme pentru ura, cand viata nu-i decat...

3763
6:26 Nu asculta de spaima ta...ma doare cumplit...se va-nopta si vom uita cat ne-am iubit...@};- >:d<

Nu asculta de spaima ta... ma doare cumplit... se va-nopta si vom...

365

Promovate


Recomandate